Krunice

Krunice

Zubna krunica je protetska zamena koja nadoknađuje na bilo koji način uništenu krunu zuba. Kruna zuba može biti razorena karijesom, neadekvatne boje, oblika ili mehanički neotporna.

Kada je većina zubne strukture uništena, keramička krunica je sredstvo izbora, jer najbolje nadoknađuje sve izgubljene prirodne osobine vašeg zuba i štiti ostatak od daljeg propadanja!

Postoji nekoliko vrsta keramičkih krunica, od metal-keramičkih preko titan-kermičkih do potpuno keramičkih krunica.

Potpuno keramičke krunice su state of the art današnje dentalne medicine. One najvjernije oponašaju prirodni zub i najbolje se odnose prema zubnom mesu. Potpuno su biokompatibilne.

Šta znači metal, titan i cirkon kod keramičkih krunica?

Potpuno keramičke krunice su ograničene čvrstoće, što znači da ne mogu izdržati velika naprezanja ( npr. ako nose neke izgubljene zube u sklopu mosta).

Da bi se to premostilo, koriste se podkonstrukcije od metala, titana ili cirkona na koje se onda nanosi keramika. U ovom slučaju cirkon predstavlja najbolji izbor, jer je u boji zuba i nije potrebno nanositi dodatne slojeve keramike kako bi se prikrio metal ili titan. Uz to, kroz cirkon je omogućena iluminacija desni, kao kod prirodnog zuba, što značajno doprinosi estetici.

Keramičke krunice koristimo da:

nadoknadimo slomljene ili istrošene krune zuba

vratimo izgubljenu estetiku

nadogradimo zubni implantat

kao nosač mosta

nadoknadimo zub koji je razoren karijesom

Ako želite više informacija o zubnim krunicama, materijalima koji se koriste ili kako bi zakazali termin, molimo kontaktirajte nas.